Pierzga jest produktem niezwykle bogatym w składniki odżywcze. Zawarte są w niej węglowodany, białka, tłuszcze nasycone i szereg witamin: A,C,E,D,B1,B2,B3,B6, B7,B12. Zawiera również żelazo, krzem i mangam.
Stosowanie pierzgi w okresie rekonwalescencji wzmacniai regeneruje organizm. Pomaga leczyć chroniczne zmęczenie i uzupełnia niedobór witamin. Wspiera pracę układu nerwowego- pierzgę przyjmują osoby cierpiące na depresje. Pierzga wspomaga pracę układu pokarmowego. Jest świetnym naturalnym lekarstwem regulującym pracę układu trawiennego w chorobie wrzodowej. Oprócz tego pomaga w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby, gdyż odtruwa ten organ. Pomaga zniwelować skutki uboczne kuracji antybiotykowych.
Warto suplementować pierzgę dzieciom, gdyż pomoże to wzmocnić organizm. Podawanie pierzgi nie tylko pozwoli uniknąć zachorowania, ale też sprawi, że ewentualnie przechodzenie przez różne choroby będzie łagodniejsze.