Pierzga pszczela to sfermentowany pyłek pszczeli, który pszczoły gromadzą w komórkach plastrów i konserwują z dodatkiem miodu lub nektaru oraz enzymów. Dzięki naturalnej fermentacji pierzga jest znacznie lepiej przyswajalna dla organizmu niż zwykły pyłek.
Skąd się bierze pierzga pszczela?
Pszczoły zbierają pyłek kwiatowy z roślin. Pyłek mieszają ze śliną i odrobiną miodu lub nektaru. Umieszczają go w komórkach plastra. Pyłek ulega fermentacji, tworząc pierzgę - naturalny "konserwowany pokarm" dla pszczół, zwłaszcza na zimę.
Właściwości pierzgi pszczelej
Pierzga to prawdziwa bomba odżywcza, zawiera białka (aminokwasy), węglowodany, błonnik, witaminy (głównie z grupy B, A, C, E), mikroelementy (żelazo, cynk, magnez, potas), enzymy i kwasy organiczne oraz probiotyki i antyoksydanty.
Na co pomaga pierzga pszczela?
Pierzga ma wiele prozdrowotnych właściwości. Wspomaga:
odporność organizmu
leczenie anemii (bogata w żelazo i witaminy z grupy B)
regenerację po chorobach i osłabieniu
pracę wątroby i układu pokarmowego
koncentrację, pamięć i ogólną witalność
redukcję stresu
obniżanie poziomu cholesterolu
Jak spożywać pierzgę pszczelą?
Można ją żuć bezpośrednio (ok. 1-2 łyżeczek dziennie).