Miód rzepakowy to jasny, niemal biały miód o delikatnym, słodkim smaku. Ze względu na dużą zawartość glukozy bardzo szybko się krystalizuje, przyjmując kremową konsystencję, co sprawia że jest łatwy do smarowania.
Zapach: delikatny, kwiatowy, nieco ziołowy
Kolor: bardzo jasny, kremowy, czasem biały
Smak: bardzo słodki, delikatny, lekko mdły
Krystalizacja: bardzo szybka - często już kilka dni po miodobraniu
Czas kwitnienia: kwiecień - maj
Właściwości miodu rzepakowego:
wspomaga pracę serca i regeneracje mięśnia sercowego
działa osłonowo na wątrobę i układ pokarmowy
łatwo przyswajalny - idealny dla sportowców i dzieci
Zastosowanie:
Idealny do kanapek, tostów, jako słodzik do napojów i deserów. Można też go łączyć z owocami.
Przechowywanie miodu
Miód najlepiej przechowywać w temperaturze od 8°C do 20°C, w suchym i zacienionym miejscu, z dala od źródeł ciepła i wilgoci.